BİZ HAYALET DEĞİLİZ: Maraş Anlatıları
Davetlisiniz: Sound-Walking, We Are Not Ghosts: Varosha Narratives
Ses Yürüyüşü, Biz Hayalet Değiliz: Maraş Anlatıları
Maraş’ta, Nafia Akdeniz’in şiirleriyle bizi yerinden edilme ve geri dönüş arzusu anlatılarından geçirecek bir şiir yürüyüşü.
Akdeniz’in Maraş anlatıları üzerine yaptığı etnografik araştırmaya dayanan bu proje şiir temelli interaktif bir çalışmadır. Şiirler, mekân hafızası aracılığıyla yerinde ve çevrimiçi 3 dilde sürükleyici bir ses ortamı olarak deneyimlenecek: Türkçe, Yunanca, İngilizce.
Proje, şair Nafia Akdeniz ve D6:EU arasındaki bir işbirliğidir ve Toplumsal Hareket için Sanat küçük hibe programı kapsamında finanse edilmektedir.
Toplumsal Hareket için Sanat küçük hibe programı (ASA), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Building Community – Art for Social Action Project (BCASA) çerçevesinde Visual Voices, Civil Society İnitiative and The Management Center of Mediterranean tarafından uygulanmaktadır.
Şair çalışmasını aşağıdaki tarihlerde ve mekânlarda sunacaktır:
- 1. 13 Eylül, 2024. 18:30-20:30. Mağusa Caddesi – Derinya Garaj. Adres: 82, Mağusa Caddesi, Derinya 5380. Sunum İngilizce yapılacaktır. Tam konum
- 14 Eylül, 2024. 18:30-20:30. Mağusa Bandabuliya. Adres: İlker Karter Caddesi, Mağusa 99450. Sunum Türkçe yapılacaktır. Tam konum
Maraş bölgesi giderek daha fazla ziyaretçiye açılırken, bu çalışma Mağusa / Maraş tarihinin insan üzerindeki etkisine odaklanıyor ve hem yerel halk hem de ziyaretçiler için empatik anlayışlar yaratmayı hedefliyor. Şair, ‘mekân hafızası’nı araştırıyor ve Maraş’taki kesintiye uğramış yaşam yörüngesine atıfta bulunuyor. Akdeniz, Glossa Plajı, Belediye Bahçesi, Belediye Agorası, Yunan Okulu gibi çeşitli kamusal alanların kolektif hafızasından yola çıkarak tanıdık olanı tanımlamayı amaçlarken yerinden edilme deneyimi ve Kıbrıs çatışmasının karmaşık gerçekleri için daha derin bir anlayışa teşvik ediyor. Coğrafi olarak tetiklenen bu şiirlere, Mağusa’nın belirli noktalarında basılı QR kodlarıyla yerinde ve çevrimiçi olarak ‘Sound Walking’ uygulaması aracılığıyla erişilmektedir.
“Biz hayalet değiliz” başlığı Maraş göçmenleri tarafından kullanılan yaygın bir ifadenin yansımasıdır. Şehrin ‘hayalet şehir’ olarak adlandırılmasına bir itiraz niteliği taşırken, eski sakinlerin kolektif hafızasını ve şehrin olası geleceğindeki söz hakkını yeniden savunuyor.
Akdeniz, şiirlerle bu tarihi mekânın hafızasında ustalıkla geziniyor ve şehrin hafızasını savaş-sonrası bir mekân olarak deneyimlenmesi ile birleştiriyor. Akdeniz’in şiire olan inancından doğan bu çalışma, tüm duyuları dahil ederek ve insan varlığının hem somut hem de soyut yönlerini görünür kılarak insan deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor.
Bu ses yürüyüşü şair Nafia Akdeniz, küratör Alessandro Vincentelli, kültür yönetmeni Argyro Toumazou, ses tasarımcısı İnal Bilsel, görsel tasarımcı Andriana Lagoudes ve uygulama geliştiricisi Redif Ekinci’nin ortak çalışmasıdır. Proje, Kıbrıs merkezli bir görsel sanatlar kuruluşu olan ve Kıbrıs, Avrupa ve Orta Doğu’da sanatçılar ve kültürel işbirlikleri için yeni fırsatlar geliştiren D6:EU tarafından üretildi.
Destekleyenler: Mağusa Kent Müzesi, Mağusa Caddesi – Derinya Garaj, Mağusa Belediyesi, Paralimni – Derinya Belediyesi, ve Jason Winn- Narrative Infrastructure. Proje, şair Nafia Akdeniz ve D6:EU arasındaki bir işbirliğidir ve Sosyal Eylem için Sanat projesinin küçük hibe programı kapsamında finanse edilmiştir.
Arka plan görseli: Arka plan görseli: Maraş Haritası, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Askeri Araştırmalar Direktörü yönetiminde üretilmiştir, 1975 ©️ Crown Copyright
Bu program, Avrupa Birliği tarafından BCASA projesinin küçük hibe programı kapsamında finanse edilmiştir. İçeriğinden yalnızca D6:EU ve Nafia Akdeniz sorumludur ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Şiir Koleksiyonu PDF
Maraş Anlatıları, Jason Murray Winn
Ses Yürüyüşü yolculuğunu yerinde deneyimlemek için QR kodunu tarayın veya bu bağlantıyı tıklayın: https://explore.echoes.xyz/collections/5O1N3RLox6CdzaPY
Leave a comment